En dag på Cirkus

Tusenfotingen är Cirkus småbarnsavdelning, med plats för 16 barn mellan 1 och 3 år.
En dag på Tusenfotingen:

07.30 –  Frukost serveras. Barnen möts av pedagogerna i hallen. När barnen kommer till förskolan hälsar vi “God morgon” i hallen. Det är viktigt att barnen får en trevlig och välkomnande start på dagen. Barnen klär av sig själva i lugn och ro. Därefter går de in till klassrummen där en pedagog tar emot.circus_ettilltre2

09.00  Våra arbetspass börjar och alla barn skall nu vara på plats. Barnen arbetar med de olika montessorimaterialen utifrån intresseperiod och mognad. Vi har ett sammanhållande arbetspass mellan 09.00 och 11.00 utan onödiga avbrott som kan störa barnens arbetscykel. Under förmiddagen finns det frukt tillgängligt för barnen att äta när de själva vill och behöver ta en paus.

circus_ettilltre

11.15 – Ca 11.00 avslutar vi arbetspassen för dagen och förbereder oss inför lunchen som serveras 11.15. Varje dag innan lunch har vi samling då vi bl.a. sjunger och arbetar med språklekar. Lunchen serveras. Barnen och pedagogerna sitter vid flera mindre bord där de serverar sig själva och även plockar undan efter sig. circus_ettilltre3
När barnen har tvättat sig går de och lägger sig på sina madrasser för att sova middag. Vi spelar då klassisk musik. Barnen har möjlighet att sova fram till 14.00. De barn som inte har behov av att sova är tillsammans med Pärlans barn. Efter sovstunden går vi ut om vädret tillåter.

14.00 – Mellanmålet serveras. Under större delen av året äter vi utomhus.

Från kl 15.00 – Barnen är oftast ute fram till dess att de hämtas av sina föräldrar. Uteleken är en viktig del i barnens motoriska utveckling, dessutom är det bra ur hälsosynpunkt att barnen vistas utomhus. På gården finns möjlighet att cykla, springa och klättra. Vi har även ett trädgårdsland där vi odlar grönsaker och rotfrukter. När föräldrarna hämtar barnen försöker vi alltid säga några ord för att avsluta dagen genom att ta i hand och säga adjö.

IMG_1347

Pärlan är Cirkus storbarnsavdelning, med plats för 18 barn mellan 3 och 6 år.
En dag på Pärlan:

07.30 -Frukost serveras. När barnen kommer till förskolan hälsar vi “God morgon” icircus_flaggor2 hallen. Det är viktigt att barnen får en trevlig och välkomnande start på dagen. Oftast sjuder det av aktivitet redan från tidig morgon. Barnen ges möjlighet att välja sin egen aktivitet på förmiddagen. Vardagssysslor som att skala och skära morot eller pressa apelsinjuice lockar några av barnen. Andra barn arbetar med siffror och bokstäver eller lär sig om växt- och djurriket eller något annat spännande ämne.

11.00 – Förmiddagspasset avbryts av att vi ringer i klockan. Det är dags att avsluta, städa och plocka undan. En kort samling innan lunch spelar en viktig funktion i barnens sociala utveckling. Efter ett kort upprop kanske vi presenterar ett Montessorimaterial, sjunger en sång, leker en lek eller vi kanske har en övning i artighet, som också är ett viktigt inslag i våra samlingar. Barnen får också möjlighet att själva berätta och träna sig i att framträda inför varandra.circus_veckansbokstav3

11.15 – Lunchen serveras. Barnen och pedagogerna sitter vid flera mindre bord där de serverar sig själva och även plockar undan efter sig.

12.30 – Efter lunch har barnen möjlighet att vara utomhus och leka. Uteleken är en viktig del i barnens motoriska utveckling, dessutom är det bra ur hälsosynpunkt att barnen vistas utomhus. På gården finns möjlighet att cykla, springa och klättra. Vi har även ett trädgårdsland där vi odlar grönsaker och rotfrukter.

circus_rollekshorna3

Från 14.00 – Mellanmål serveras och därefter har barnen möjlighet att återigen fritt få välja sitt arbete. Det är också viktigt att få avsluta arbetet/leken innan hemgång. När föräldrarna hämtar barnen försöker vi alltid säga några ord för att avsluta dagen genom att ta i hand och säga adjö.

 

 

 

i-rVGxTj5-S

Övrigt: Återkommande är att barnen på förskolan tar del av stadens kulturutbud, såsom bibliotek, teater och museum. Vi tycker också det är viktigt att uppmärksamma våra högtider och traditioner. Ibland går vi till någon av de närliggande parkerna.